Alles wat u moet weten over het internet.

Wat is het internet?

Het internet is een netwerk van miljoenen computers. Deze computers zijn verspreid over de hele wereld en staan met elkaar in verbinding. Doordat al deze computers met elkaar in verbinding staan is het mogelijk om via deze verbinding, of wel het ‘internet’, informatie aan te bieden, op te vragen of versturen. Hierdoor is het mogelijk om wereldwijd met elkaar te communiceren via het internet.

 

De term internet

De term internet is een afkorting van internetworking, wat netwerken onderling verbindt. Na het ontstaan van internetworking groeide dit wereldwijd netwerk explosief. De term “internet” dat via TCP/IP verbonden computers was werd rond 1990 de officiële naam voor dat netwerk. Het internet groeide uit tot een algemene voorziening zoals tv, radio en telefoon.

Het wereld wijde web

 

Hoe krijg ik toegang tot het internet?

Om toegang tot het internet te verkrijgen zijn een aantal verschillende methoden

 – Via een kabel, dus min of meer op een vaste plaats (dit gaat via een coaxkabel, glasvezelkabel of ADSL

 – Draadloos

 – Via het netwerk voor mobiele telefonie: mobiel internet (EDGE/2G/3G/4G)

Ook kunnen hiervoor combinaties gebruikt worden, zoals een thuis aangesloten kabel, en daarmee via een internetstation (internetmodem) een draadloos netwerk creëren voor het gebruik van mobile apparaten voor in huis of op werk. Denk hierbij aan het draadloos kunnen gebruiken van uw laptop of GSM. Op een draadloos netwerk kunnen echter meerdere apparaten tegelijk verbonden worden. Om gebruik te maken van een draadloos netwerk is vaak een wachtwoord nodig om hier toegang tot het internet te krijgen. Tegenwoordig zijn er ook vaak gratis internet hotspots te vinden, deze zijn vaak te vinden in winkelcentra, bibliotheken, in de trein of in de bus. Via een kabel kan maar 1 apparaat tegelijk verbonden worden, tenzij u meerdere kabels heeft. Anno 2018 is het draadloos netwerk in huis de meest gebruikte vorm van internet. Echter wordt er ook veel gebruik gemaakt van mobiel internet.

 

Welke internetverbindingen zijn er beschikbaar in België?

Zoals eerder beschreven zijn er verschillende soorten internet, echter zijn er ook verschillende internetverbindingen. Men maakt hierbij onderscheidt in:

 – ADSL: DSL is de afkorting van Digital Subscriber Line. Het is een verbinding die via de telefoonlijn gaat. DSL is een vorm van breedband internet, dat wil zeggen dat u een snelle verbinding heeft om contact te maken met het internet.

 – Kabel: met de kabel wordt de kabel die u van oudsher gebruikt voor het transport van het signaal voor de televisie. Sinds 1988 wordt deze kabel ook gebruikt voor de internetverbinding. De provider van de televisie is dan dus de internetprovider. Internetten via de kabel is een vorm van breedband internet, dat wil zeggen dat u een snelle verbinding heeft om contact te maken met het internet. Door de kabel wordt informatie overgebracht via stroomsignalen.

 – Glasvezel: deze vezel faciliteert snelheden die bijna geen enkele consument nodig heeft. Via glasvezel is nu al een snelheid van 1Gbps leverbaar door enkele partijen. Glasvezel gebruikt ligt om informatie over te brengen, dit werkt vele malen sneller dan een informatieoverdracht via stroomsignalen. Bekijk hier de voordelen van glasvezel.

 

Ook zijn er alternatieve internetverbindingen beschikbaar in België:

 – Mobiel internet: met de komst van EDGE/2G/3G/4G is mobiel internet als vervanging voor vast internet nu een optie geworden. Hier is echter wel een speciale modem voor nodig. In vergelijking tot vast internet is de prijs/snelheid verhouding nadelig, er zijn datalimieten bij het abonnement (of je betaalt per MB) en er is speciale randapparatuur nodig (een GSM). Echter zijn de voordelen van mobiel internet dat u ongeacht uw plaats kan internetten. Dit wil zeggen dat wanneer uw GSM aan staat dat u dan toegang tot het internet heeft, ook al is er geen (draad)loos netwerk beschikbaar. Van mobiel internet is 4G het snelste, EDGE/2G is hierbij het langzaamste netwerk en wordt tegenwoordig eigenlijk niet meer aangeboden.

 – Satelliet: internet via de satelliet wordt tegenwoordig niet heel veel gebruikt. Het nadeel van deze internetverbinding is dat er dure randapparatuur voor nodig is (satellieten) en dat de gemiddelde internetsnelheid erg laag is.

 

Een compleet eerlijke vergelijking tussen internetverbindingen is niet te maken. Glasvezel is de superieure en meest toekomstbestendige manier om een vaste verbinding te realiseren, maar is nog niet overal beschikbaar. De kabel is een vertrouwde optie om een hoge snelheid te kunnen halen en is op veel plekken beschikbaar. DSL is eigenlijk de enige optie die vrijwel overal beschikbaar is, maar deze optie biedt niet de snelheden die glasvezel en een coaxkabel kunnen bieden. Internet via de satelliet is erg prijzig en traag. Echter is het mobiele internet voor uw GSM een goed alternatief hiervoor.

Wees altijd online met de mobile internet abonnementen

 

Hoe weet ik wat voor internetsnelheid ik nodig heb?

Allereerst moet u weten hoe de internetsnelheid in het algemeen wordt weergegeven. De internetsnelheid wordt veelal weergegeven in kilobits (Kbps = kilobit per seconde) of megabits (Mbps = megabit per seconde). Dit kan echter verwarrend zijn, omdat bestanden worden weergegeven in megabytes (MB) en gigabytes (GB). Hoe snel uw internetverbinding is, hangt vooral af van wat voor type verbinding u heeft, de apparatuur die u gebruikt en waar u gebruikt maakt van het internet.

 

We krijgen vaak de vraag: “welke internetsnelheid heb ik nodig om dingen te kunnen doen die ik wil?”. Hoeveel Mbps (Mb per seconde) u nodig heeft, hangt af van het aantal apparaten die verbonden zijn met uw (draadloze) internet en van hoe intensief het internet gebruikt wordt. Om u een idee te geven van hoeveel Mbit/s u nodig heeft staan er een aantal voorbeelden in onderstaande tabel:

Het versturen van een mail zonder bijlage

1 Mbps

Het bezoeken van een website

1-2 Mbps

Downloaden van grote bestanden zoals muziek en films

8-24 Mbps

Dit geeft als het goed is een redelijk beeld van wat voor internetsnelheid u nodig heeft, hieronder heb ik nog een aantal voorbeelden beschreven:

 

De ingetogen internetter

U woont alleen, heeft één laptop, een tablet en een GSM. Het internet gebruikt u voornamelijk voor het versturen van mailtjes, om websites te bezoeken en om af en toe een liedje te luisteren. Voor dit internetgebruik volstaat een internetsnelheid van 4-8 Mbps.

 

De uitgebreide internetter

Naast het versturen van mailtjes en het opzoeken van websites gebruikt u het internet om films/series en muziek te downloaden en om online games te spelen. Wanneer u vaak films/series kijkt of download of online games speelt dan is een internetsnelheid van 25 Mbps of meer ruim voldoende.

 

De opgetelde internetters

In uw huishouden maken meerdere personen tegelijk gebruik van het internet. Er zijn dan ook meerdere apparaten verbonden met het internet, denk hierbij aan computers, laptops, tablets en meerdere GSM’s. Er wordt hierdoor dan ook intensief gebruik gemaakt van het internet, met dit intensieve internetgebruik heeft u een abonnement nodig van minimaal 50 Mbps.

Echter kunt u altijd kijken welke internetsnelheid voor u noodzakelijk is.

 

Hoe weet ik hoe snel een internetverbinding is?

Internetsnelheid is voor de meeste mensen het allerbelangrijkste bij het afsluiten van een internetabonnement. Maar hoe kunt u uw internetsnelheid meten? Een internetprovider geeft zelf vaak aan wat de snelheid van de internetverbinding is die ze aanbieden. Echter kunt u de internetverbinding zelf testen. Dit kan gedaan worden door verschillende speedtest websites op het internet. Wanneer de internetsnelheid lager is dan de maximale internetsnelheid dan kan dit onder andere komen door:

 – De afstand van uw modem naar de wijkcentrale is heel groot

 – De kwaliteit van uw internetlijn is niet goed

 – Er maken veel mensen tegelijkertijd gebruik van de verbinding

 – Uw router staat op een onhandige plek

 

Welke internetverbinding is het snelst en hoe zit het met de stabiliteit van de verbinding?

In onderstaand overzicht staan de snelheid van de internetverbindingen, waarbij 4Mbit/s het langzaamste is en 500 Mbit/s het snelste is. Echter is in onderstaand overzicht ook een korte samenvatting gegeven voor de downloadsnelheid, dit ter voorbeeld van hoe snel de verschillende internetverbindingen zijn.

 

1 MB

10 MB

100 MB

1 GB

10 GB

100 GB

 

Een website

YouTube filmpje

Foto-album

Film in lage kwaliteit

Film in hoge kwaliteit

Meerdere films

4 Mbit/s (4000 kb/s)

2 sec.

20 sec.

3 min.

33 min.

6 uur

55 uur

20 Mbit/s
(20.000 kb/s)

1 sec.

10 sec.

2 min.

17 min.

3 uur

28 uur

40 Mbit/s

0,4 sec.

4 sec.

40 sec.

7 min.

1 uur

11 uur

60 Mbit/s

0,2 sec.

2 sec.

20 sec.

3 min.

33 min.

6 uur

120 Mbit/s

67 milli-seconden

0,67 sec.

7 sec.

1 min.

11 min.

2 uur.

500 Mbit/s

16 milli-seconden

0,16 sec.

2 sec.

16 sec.

3 min.

44 min.

 

Wat kost een internetabonnement ongeveer?

De kosten van een internetabonnement variëren van €10.00 tot €70.99. Echter zijn er wel veel verschillen in de abonnementen. Hierin wordt onderscheidt gemaakt in abonnementen met alleen internet en gecombineerde abonnementen. Gecombineerde abonnementen zijn abonnementen met internet, televisie en bellen. Tevens kunt u bij ons terecht voor het goedkoopste internet abonnement. Met een internetabonnement kunt u thuis onbezorgd draadloos internetten.Onbezorgd internetten thuis 

 

Wat is een TCP/IP adres?

TCP/IP is een verzamelnaam voor een reeks netwerkprotocollen die gebruikt worden voor het grootste deel van de netwerkcommunicatie tussen computers. Het internet is hiervan het meest bekende netwerk. De naam komt voort uit een samentrekking van de twee bekendste protocollen: het Transmission Control Protocol (TCP) en het Internet Protocol (IP). Om toegang te krijgen tot het internet moet op uw computer, laptop, tablet of GSM moet elke internetverbinding een eigen IP adres hebben. Een IP adres is een adres dat andere apparaten helpt bij het identificeren van uw apparaat. IP-adressen zijn uniek voor elk netwerk. Netwerken bestaan uit twee of meer computers die zijn aangesloten om met elkaar te communiceren of gegevens uit te wisselen. Deze verbindingen worden gevormd met behulp van TCP/IP verkeer. Om een netwerk te creëren is een router nodig, een router verbind meerdere apparaten met het internet.

 

Wat is Wi-Fi en hoe werkt het?

Wi-FI is een afkorting voor Wireless Fidelity, ofwel een synoniem voor een draadloos (thuis)netwerk. Wi-Fi is dus eigenlijk hetzelfde als draadloos internet, waarop u meerdere apparaten aan kan sluiten om zo verbonden te zijn met het internet.

 

Wat zijn wifi-hotspots?

Een Wi-Fi hotspot is een locatie waar draadloos internet wordt aangeboden. In sommige gevallen is dit gratis, in andere gevallen moet u betalen om gebruik te kunnen maken van het internet. Wi-Fi hotspots kunt u vinden in bijvoorbeeld bibliotheken, winkelcentrums, in de trein of in de bus. Ook hebben steeds meer steden deze gratis hotspots, zoals in Antwerpen of Brussel. Om gebruik te maken van een draadloos Wi-Fi hotsport dient u vaak in te loggen op een speciale inlogpagina of akkoord te gaan met de voorwaarden voordat u toegang krijgt tot het internet.

 Gratis wifi hotspots zijn tegenwoordig steeds meer beschikbaar

Gebruik maken van een wifi-hotspots is niet zonder risico!

Voordat u toegang krijgt tot een gratis wifi hotspot dient u akkoord te gaan met een aantal, vaak algemene, voorwaarden. Vaak is het gratis internet onbeveiligd. Hierdoor kunt u niet altijd anoniem gebruik maken van het internet of facebook of instagram. Dit wil zeggen dat andere mensen heel makkelijk via het internet met u mee kunnen kijken wat u aan het doen bent. Tevens kan het ook zo zijn dat er op uw telefoon ingebroken kan worden, kwaadwillige mensen kunnen dan bij al uw bestanden die op uw telefoon staan. Een goed alternatief is het afsluiten van een mobiel abonnement. Hierdoor kunt u altijd veilig en anoniem internetten zonder de nodige risico’s.

 

 

Hoe werkt mobiel internet en wat kost internet op de GSM?

Mobiel internet werkt hetzelfde als draadloos internet. Alleen is mobiel internet overal beschikbaar, ongeacht uw locatie. De kosten hiervoor zijn verschillend. Meer informatie vind u op onze pagina over mobiel internet.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *