Internet providers vergelijken in Belgie

Internet providers in België behoorlijk goed. Ze bieden snel internet aan en de kosten hiervan zijn redelijk vergelijkbaar met de buurlanden. Toch is er er volgens de BIPT nog wel het een en ander te verbeteren. Abonnementen vergelijken in België is nog weleens lastig door een vermeend gebrek aan concurrentie. De laatste jaren begint de concurrentie weer toe te nemen en beginnen de prijzen te dalen. Zowel op het gebied van vaste internetabonnementen en mobiele abonnementen dalen de prijzen.

De prijzen van internetabonnementen kunnen echter nog wel aardig fluctueren. Door af en toe verschillende internetaanbieders met elkaar te vergelijken kunt u veel geld besparen op de kosten van uw internetaansluiting.

 

Internetproviders in België vergelijken

Goedkoop internet, daar zal niemand tegen zijn. Internet is echter niet meer weg te denken uit onze samenleving. Veel mensen zouden zonder een goed werkende internetverbinding niet meer in staat zijn om goed hun dagelijkse taken uit te voeren. Daarom is het niet verstandig om bij het vergelijken van internetaanbieders direct voor het goedkoopste internet abonnement te gaan. Een internetverbinding die te traag is, of die voor een te kleine ‘databundel’ heeft kan voor veel problemen zorgen. 

Naast het vergelijken van internet abonnementen kan het ook verstandig zijn om gelijk andere telecomdiensten eens te vergelijken. Iedere provider biedt wel een aantal handige combinaties aan. Denk bijvoorbeeld aan pakketten waarbij internet, bellen en digitale tv zijn opgenomen. Pakketten met internet en tv vergelijken kan veel geld besparen. Internet aanbieders is er namelijk veel aan gelegen dergelijke combinatiepakketten te verkopen. Een telecom provider kan op deze manier makkelijk extra omzet genereren. Het voordeel voor u is dat u profiteert van lagere prijzen. Aangezien vrijwel ieder huishouden meerdere telecomdiensten afneemt kan het zinvol zijn om niet alleen internet abonnementen te vergelijken, maar ook eens tv abonnementen te vergelijken.

 

Manieren om abonnementen te vergelijken

Vergelijken van internet abonnementen kan op verschillende manieren. Iedereen is anders en heeft andere wensen als het om telecomdiensten gaat. Er zijn mensen die gewoon de websites van verschillende providers afgaan. Belangrijke providers in België zijn bijvoorbeeld Proximus, TV Vlaanderen, Internet en Bellen en Scarlet. Deze mensen hebben vrijwel altijd heel helder voor ogen wat voor internet abonnement ze nodig hebben. Het zijn mensen die bijvoorbeeld altijd de goedkoopste internetaansluiting willen hebben, of altijd kiezen voor het pakket met de hoogste downloadsnelheid.

Natuurlijk zijn er ook andere manieren om internaanbieders te vergelijken. Wie de tarieven voor internetabonnementen wil vergelijken kan ook gebruik maken van diverse online tools. Op deze manier wordt het vergelijken van providers een stuk overzichtelijker. Providers in België leveren inmiddels veel meer diensten daarom kan je online ook meer diensten dan alleen internetabonnementen vergelijken. Zo is het mogelijk om internet en digitale televisie pakketten te vergelijken. Dat is maar een voorbeeld van de diensten die online vergeleken kunnen worden. Het is ook mogelijk om uitgebreidere pakketten waarin internet en bellen en televisie zijn opgenomen. 

Naast het regelmatig vergelijken van providers kan het ook goed zijn om aanbiedingen van providers in de gaten te houden. Regelmatig hebben internetaanbieders acties om u over te halen om bij hen uw telecomdiensten af te nemen. Het kan dan goed zijn om uw abonnement te vergelijken met de aanbieding die een internetaanbieder doet. Op deze manier is het mogelijk om minder geld aan uw internetabonnement kwijt te zijn, of voor hetzelfde bedrag een snellere internetaansluiting te krijgen.

Omdat sommige providers ook mobiel internet aanbieden is het in sommige gevallen ook goed zijn om mobiel internet te vergelijken. Mobiel internet vergelijken helpt u om op de kosten van uw mobiele internet te besparen. Zeker als u mobiel internet in combinatie met andere diensten, zoals internet bellen en digitale televisie, met elkaar weet te combineren kunt u forse voordelen bedingen.

 

Internet tv en bellen vergelijken: waar let u op?

Direct gaan voor het goedkoopste internet abonnement is waarschijnlijk niet echt verstandig. Internetaanbieders vergelijken gaat het makkelijkst als u vooraf een goed beeld heeft van welke diensten u nodig heeft en aan welke eisen deze diensten moeten voldoen. Vervolgens is het verstandig om te kijken of deze diensten in een pakket afgenomen kunnen worden. Door deze diensten in een pakket af te nemen is het goed mogelijk om op de kosten te besparen.

Bij het vergelijken van internet providers in België is het wel verstandig om eerst goed te kijken welke diensten u echt nodig heeft. U kan immers wel het goedkoopste internet abonnement vinden, maar als u vervolgens daarbij allerlei diensten af gaat nemen die u niet nodig heeft, dan schiet u nette niets op. Door vooraf een helder beeld te hebben van welke diensten u nodig heeft voorkomt u dit probleem.

 

Hoe snel moet mijn internet zijn?

Internet tarieven vergelijken kan snel al een technisch verhaal worden. De prijzen van een internetaansluiting vergelijken kan niet zonder iets te weten over de snelheid van een internetaansluiting en het belang daarvan.

Bij een internaansluiting vergelijken let u altijd op twee snelheden. De downloadsnelheid en de uploadsnelheid. De internetsnelheid wordt uitgedrukt in Megabit per seconde. Een Mb is 1/8e MB. De downloadsnelheid vertelt u met welke snelheden bestanden van een andere server kunnen worden gedownload, de snelheid waarmee een website laadt of de snelheid waarop een filmpje op internet laadt wordt bepaald door de downloadsnelheid.

Bij het vergelijken van providers wordt er meestal minder naar de uploadsnelheid gekeken. De uploadsnelheid is echter wel van belang als u regelmatig bestanden moet uploaden. Denk bijvoorbeeld aan het publiceren van een filmpje op Youtube, het uploaden van bestanden naar een webserver of het Wetransferen van een groot bestand. Bij vrijwel iedere internet provider zal de downloadsnelheid iets hoger liggen dan de uploadsnelheid. Dat is meestal geen probleem. Let echter wel op de uploadsnelheid als u internetaanbieders aan het vergelijken bent. Een (goedkope) internetverbinding met een hele lage uploadsnelheid kan heel vervelend zijn.

 

Wat voor soort internetaansluiting biedt uw internetprovider u?

Dit gedeelte wordt een beetje een technisch verhaal. Toch is het niet onbelangrijk om dit aspect mee te nemen bij het vergelijken van een internetabonnement. Niet iedere internetaansluiting is hetzelfde. Dat heeft vooral te maken met de internetkabel die wordt gebruikt om het internet bij uw huis af te leveren.

Als er gebruik wordt gemaakt van de relatief oude technieken ADSL en VDSL2 dan zijn de snelheden die u te zien krijgt theoretische snelheden. Het zijn snelheden die gehaald kunnen worden. Het is maar de vraag of deze snelheid ook daadwerkelijk gehaald wordt. Of een bepaalde snelheid gehaald wordt is vooral afhankelijk van de afstand van uw huis tot de wijkcentrale. Als u in een buitengebied woont en u kunt een ADSL of VDSL2 internetabonnement afsluiten, houdt u er dan rekening mee dat u deze snelheden in de praktijk nooit zult halen. 

Het wil natuurlijk niet zeggen dat u dan geen ADSL of VDSL2 abonnement af kunt sluiten, in veel gevallen zal er niet eens een andere verbinding mogelijk zijn, maar het betekent wel dat u niet aan de onderkant van de minimale bandbreedte moet gaan zitten. 

Bij internet en tv vergelijken is het wel belangrijk om met dergelijke technische beperkingen rekening te houden. Digitale televisie is bijvoorbeeld ook niet in ieder gebied goed te ontvangen. Daardoor kan het zo zijn dat in uw regio kabeltelevisie een meer geschiktere manier is om televisie te kijken. Bij het vergelijken van internet en digitale tv abonnementen is het gelukkig wel mogelijk om te kijken of een bepaalde dienst op uw adres geleverd kan worden. U hoeft enkel uw adres in te voeren en u ziet direct welke diensten er op uw adres geleverd kunnen worden.

 

Wat is de beste internetprovider? 

Misschien denkt u wel: is er niet gewoon één internetprovider die de beste is. Dan hoef ik niet al die internetaansluitingen te vergelijken en scheelt me dat veel gedoe. Het probleem is alleen dat het niet te meten is wie de beste internet provider is. Dat komt omdat het voor iedereen verschillend is wat de beste internet provider is.

Voor de een is de beste internetprovider die provider die het goedkoopste internet levert. Goedkoop internet is dan het criterium om te beoordelen welke provider de beste is. Internetaanbieders vergelijken wordt dan aan de hand van de prijs gedaan. Dit kan natuurlijk. Maar voor een ander is de kwaliteit van de klantenservice weer een manier om internet providers te vergelijken. Aangezien iedereen andere voorkeuren heeft is het niet mogelijk om direct te zeggen welke provider de beste is.

Omdat het vergelijken van internetabonnementen zo van iedereens persoonlijke voorkeuren afhangt is de beste tip die er is: zorg dat u eerst goed weet wat u moet hebben en ga daarna de pakketten vergelijken die verschillende providers aanbieden. Vervolgens kunt u dan een keuze maken voor welk goedkoopste internetpakket of het pakket dat voor net iets meer geld (veel) meer levert. Op deze manier weet u in ieder geval zeker dat u niet met een internetaansluiting komt te zitten waar u niets aan heeft.

Beoordeel ons