Mobiel internet: Sim only vs. GSM abonnement

Tegenwoordig is mobiel internet bijna noodzakelijk. Bijna iedereen verwacht binnen een uur antwoord op zijn mail en Whatsapp-berichten behoort u eigenlijk al binnen tien minuten te beantwoorden. Maar welk abonnement moet u kiezen? Gaat u voor sim only of sluit u toch een GSM abonnement met nieuwe telefoon af?

Mobiel internet bij sim only abonnementen

Sim only en GSM abonnementen zijn er in verschillende soorten en maten. Zo heeft Mobistar bijvoorbeeld de verschillende dolfijn-abonnementen. Hiermee kunt u voor 12 euro per maand 120 minuten bellen en 500 mb internet verbruiken. Voor 3 euro extra in de maand kunt u 150 minuten bellen en 1000 mb verbruiken.  Bovendien kent deze provider voor de sociale netwerkers onder ons een groot voordeel: van Twitter en Facebook kunt u onbeperkt gebruikmaken. Voor de grotere panterabonnementen betaalt u al gauw veel meer: de goedkoopste panter sim only kost maar liefst 25 euro per maand en geeft u recht op 210 minuten en 2000 mb. Wel geeft de ‘panter’ verschillende voordelen.

Zo kunt u gratis bellen met provider Mobistar, krijgt u een mobiele cloud (een online opslagruimte voor al uw bestanden) van 32 gb en toegang tot de service iCoyote. Dat is een app die u helpt om een goede route uit te stippelen achter het stuur. Door zijn geavanceerde gps-systeem toont zij de beste routes en bovendien geeft iCoyote u realtime informatie over mogelijke gevaren op de weg om je veilig op je bestemming te brengen. Deze dienst is in 23 landen te gebruiken, onder andere België, Nederland, Luxemburg, Duitsland en Frankrijk. Een overweging waard voor eenieder die veel achter het stuur zit.

Voor wie het bellen helemaal de prullenbak in wil doen, kent deze provider tevens een abonnement met alleen internet. Natuurlijk is dit een vrij drastische ingreep, maar voor de heftige internetgebruikers onder ons kan dit zeker lonen: voor maar liefst 2000 megabytes bent u maar 10 euro kwijt, 15 euro goedkoper dan het panter abonnement dat recht geeft op dezelfde hoeveelheid data. Dit ‘internet-only’ abonnement kunt u hier (hyperlink) afsluiten.

mobiel internet

Mobiel internet bij GSM abonnementen

Heel handig, die mobiele abonnementen, maar wat moet u doen als u geen smartphone hebt? Voor de mensen die wat nieuwer zijn in de wereld van de mobiele telefoon zijn er ook GSM abonnementen. Tegen een iets hogere maandelijkse bijdrage en een eenmalige betaling kunt u een abonnementen krijgen met een gloednieuwe GSM erbij.

Vaak is deze optie aantrekkelijk voor de mensen die echt op zoek zijn naar een nieuwe telefoon. De bijgeleverde smartphone is vaak namelijk wel goedkoper dan bij losse aanschaf van zowel de nieuwe GSM als de nieuwe simkaart. Toch blijven de prijzen vaak vrij hoog en voor mensen die al tevreden zijn met hun mobiele telefoon loont een sim only abonnement waarschijnlijk het meest. Zo is de WIKO Rainbow Lite 4G via de website van Mobistar te krijgen voor 15 euro per maand (bij een tweejarig contract en 9 euro eenmalige bijbetaling). Bij dit abonnement krijgt u 750 mb en 120 minuten. Zonder deze smartphone (en zonder bijbetaling) krijgt u voor hetzelfde maandelijkse een sim-only abonnement met 150 minuten en 1000 mb, 250 mb meer dus.

Data-roaming en bellen in het buitenland

Als laatste dient u ook rekening te houden met de mogelijkheden die uw abonnement in het buitenland biedt. De duurdere panter abonnementen van Mobistar geven u wel de mogelijkheid om zonder extra kosten te bellen of internetten in het buitenland. Met name voor internetgebruikers is dit belangrijk, omdat de kosten van data-roaming (data gebruiken bij een buitenlandse provider) behoorlijk kunnen oplopen. Binnen de Europese Unie wordt hier al hard aan gewerkt, maar in bijvoorbeeld Azië kunnen de kosten soms nog 10 (!) euro per MB zijn.

mobiel internet

Conclusie: welk mobiel data abonnement past bij mij?

Welk abonnement u moet afsluiten hangt echt af van wat uw persoonlijke voorkeuren zijn. De minder fanatieke gebruikers doen er vaak goed aan om een minder groot abonnement af te sluiten. Als u niet zo vaak belt en uw dataverbruik beperkt blijft tot whatsapp-berichten versturen en af en toe iets opzoeken, dan is een dolfijn abonnement een goede keuze. Voor de heftigere bellers en internetters is een panter abonnement waarschijnlijk de meest logische vorm. En voor die mensen die heel veel internetten en helemaal niet bellen, kent Mobistar ook sim only abonnementen die voor een scherpe prijs recht geven op data, zonder minuten of sms’jes.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *